Rattenoverlast in delen van Stein en Echt

De wijk in Stein die wordt geplaagd door ratten © Bing Maps/1Limburg
Delen van Stein en Echt hebben te kampen met overlast door ratten.
In Echt gaat het om een blok seniorenwoningen aan de Wilgstraat, in Stein zorgen de knaagdieren in de omgeving van de Drossaert Mangelschotstraat voor overlast.

Isolatie

In die laatste gemeente hebben met name huurders bij woningcorporatie Maaskant Wonen last van ratten. Bij sommige woningen zitten de ratten zelfs in het huis. "Wij vermoeden dat dat komt doordat de woningen onlangs zijn geïsoleerd", zegt directeur Karel Smitsmans van de corporatie. "Het is nu niet het seizoen dat ratten zich binnen verschuilen, waarschijnlijk kunnen de beesten nu niet meer naar buiten doordat allemaal gaten in de woningen zijn dichtgestopt."

Inspectie

De overlast in Stein is bekend bij Maaskant Wonen, dat de gemeente heeft gevraagd om de dieren te bestrijden. Omdat het vermoeden bestaat dat de dieren via versleten en kapotte rioolbuizen de huizen binnenkomen, gaat Maaskant Wonen de rioolbuizen en -putten rond de woningen binnenkort allemaal inspecteren en waar nodig vervangen. Zodra die klus geklaard is, zouden de ratten niet meer terug moeten komen.

Meldingen

De gemeente laat weten dat er 4 meldingen binnen zijn gekomen van de rattenoverlast. Volgens een woordvoerder is een ongediertebestrijder ter plekke geweest. "De ongediertebestrijder heeft inwoners advies gegeven wat ze kunnen doen om overlast tegen te gaan, aangezien de gemeente enkel overlast in de openbare ruimte bestrijdt", aldus de gemeentewoordvoerder.
Linksonder de Wilgstraat in Echt, inzet een dode rat die daar uit een kruipruimte wordt gehaald © Google Maps/1Limburg
Gif en vallen
De gemeente Echt laat weten dat de overlast ook daar bekend is en dat de bestrijdingsdienst al regelmatig langs is geweest om vallen en gif te plaatsen. Een woordvoerder voegt toe dat het bestrijden van de schadelijke dieren een verantwoordelijkheid van de gemeente is, maar dat eventuele problemen met de riolering op het erf van de woningen een zaak van de eigenaar is.

Corporatie

Dat is in dit geval woningcorporatie Wonen2000 in Reuver, waar het probleem volgens directeur José Wiebe niet bekend is. "Als de bewoners of de gemeente zich melden zullen we er zeker naar kijken, maar bij ons zijn nog geen meldingen binnengekomen." Zij voegt toe dat de corporatie eerdere dit jaar rattenoverlast in Reuver samen met de gemeente heeft opgelost.