'Rechtbank krijgt moeilijk vat op jihadist Maastricht'

© Istock
"Blijkbaar vindt de rechtbank het niet zo makkelijk om vat te krijgen op deze man", reageert André Seebregts, advocaat van jihadist Mohammed G., op het "vrij uitzonderlijke" tussenvonnis.
Terreurverdachte G. staat terecht omdat hij heeft geprobeerd zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. De rechtbank in Rotterdam besloot donderdag het vonnis over hem uit te stellen, omdat ze meer informatie wil over de psyche van de verdachte.

Lees ook: Rechtbank stelt vonnis jihadist Maastricht uit

Inzicht

G. is moeilijk te doorgronden. Bij de vorige rechtszaak waren ook meerdere zittingen nodig om inzicht te krijgen in de psyche van G. Hij werd toen volledig ontoerekeningsvatbaar geacht. Nu achten de deskundigen hem licht verminderd toerekeningsvatbaar.

Opvallend herstel

Zijn herstel verliep opvallend snel, zonder dat de deskundigen dat kunnen verklaren. G. heeft vorig jaar gezegd dat hij zijn 'gekte' heeft geveinsd. Zijn advocaat acht dat weinig geloofwaardig, aangezien dat een briljante geest vergt om getrainde deskundigen om de tuin te leiden.

Zwak begaafd

In de nieuwe rapportage wordt G. zwak begaafd geacht, al maakt hij volgens Seebregts niet die indruk als je hem ziet of hoort spreken. "Dat valt moeilijk te rijmen. De rechtbank wil de deskundigen bevragen om te kunnen beoordelen wat voor vlees ze in de kuip hebben."
Temeer, zegt Seebregts, omdat het Openbaar Ministerie zware bijzondere voorwaarden zoals een enkelband voor vijf jaar, heeft geëist.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!