Fipronilcrisis: 'NVWA moet voedselveiligheid prioriteit geven'

© Istock
De veiligheid van ons eten 'moet nu eindelijk echt de hoogste prioriteit krijgen'. Dat zegt de voedselwaakhond Foodwatch.
De organisatie wil onder meer dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die het eten controleert, wordt losgekoppeld van het ministerie van Landbouw. "Anders is het wachten op het volgende voedselschandaal."

'Belangrijk signaal'

Foodwatch reageert op de conclusies van een onderzoek naar de fipronil-crisis van vorig jaar. De onderzoekscommissie laat maandag weten dat onder meer de voedselveiligheid te weinig aandacht krijgt bij de NVWA. De conclusies zijn volgens foodwatch "een erg belangrijk signaal, waar politiek Den Haag direct mee aan de slag moet''.

Meldpunt

Het rapport van de commissie-Sorgdrager had eind 2017 klaar moeten zijn, maar de commissie zei meer tijd nodig te hebben. Eigen onderzoek van de pluimveeboeren wees inmiddels uit dat de communicatie tussen NVWA en de sector een stuk beter kan en moet. De sector bepleit ook een nieuw meldpunt voor misstanden, meer controles en een beter keurmerk. De NVWA moet de boeren voortaan eerder en beter inlichten bij wantoestanden, vinden zij.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!