GGD Zuid-Limburg blaast alle vaccinaties voorlopig af

© ANP
De GGD Zuid-Limburg heeft de vaccinatiecampagne afgeblazen, die voor deze dinsdag en donderdag gepland stond in Sittard en Kerkrade.
Aanleiding is een uitzending van het televisieprogramma Dossier EenVandaag. Uit onderzoek blijkt dat injectienaalden van het veelgebruikte merk Terumo epoxylijm kunnen lekken. Dit heeft mogelijke gevolgen voor de gezondheid van de patiënt.

Veiligheid van de naalden
Na de uitzending heeft de GGD in Zuid-Limburg besloten de vaccinatiecampagne uit te stellen tot er meer duidelijk is over de veiligheid van de naalden. Dinsdag zou in Sittard en donderdag Kerkrade de hele dag worden gevaccineerd tegen DTP, BMR en HPV *), maar dat gaat dus niet door.

Niet gebruiken
Het RIVM heeft ondertussen opgeroepen om de Terumo-naalden voorlopig niet te gebruiken. Fabrikant Terumo levert de bewuste naalden ook aan medicijnfabrikanten Sanofi Pasteur MSD en GlaxoSmithKline. Zij gebruiken de naalden voor vaccins die worden geleverd aan het RIVM voor het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma.

Andere naalden
Een woordvoerster van de GGD Zuid-Limburg laat weten dat er op zo'n korte termijn geen andere naalden geregeld kunnen worden. "Het gaat toch om zo'n 4000 stuks. Die hebben we niet zomaar voorhanden."

Ziekenhuizen
Dinsdagochtend kwam naar buiten dat ook Nederlandse ziekenhuizen de Terumo-naalden voorlopig in de ban doen. Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) laat weten geen problemen te ondervinden en de naalden voorlopig niet te gebruiken.

Lees ook: GGD Limburg-Noord vervangt naalden, vaccinaties gaan door
* DTP: Difterie, tetanus, polio
* BMR: Bof, mazelen, rode hond
* HPV: Humaan papillomavirus, kan baarmoederhalskanker veroorzaken