Overleden arrestant was net op vrije voeten

Man overleden na aanhouding in winkelcentrum de Brusselse Poort in Maastricht. © 1Limburg/Jimmy Leenders
De 35-jarige Macedoniër die dinsdag is overleden bij zijn arrestatie in Maastricht, was nog maar net op vrije voeten.
Dat zegt de advocaat die hem toen bijstond tegen De Limburger. De advocaat is onthutst over het feit dat de man weer op straat is gezet zonder dat hem professionele hulp is aangeboden.

Vrouw bedreigd

Het slachtoffer, Bekam Hasani, blijkt zondag en maandag al in een politiecel in Maastricht te hebben gezeten op verdenking van het bedreigen van zijn vrouw. Hij leed al dagen aan waanbeelden. Hasani had daar zeer recent nog medicatie voor gekregen bij de geestelijke gezondheidsinstelling Mondriaan. Ofschoon de arrestant totaal verward, redeloos en agressief zou zijn geweest, heeft de politie hem maandag op advies van een GGD-arts weer naar buiten gestuurd, zegt advocaat Bjorn Jegers uit Kerkrade.

Hamer

Jegers, die de man bijstond nadat hij zondag op een camping in Ulestraten was opgepakt omdat hij daar zijn vrouw met een hamer te lijf wilde gaan, is onthutst over hoe met zijn cliënt is omgegaan.

'Laat me gaan'

Jegers: "Het is verbazingwekkend dat iemand in die toestand weer de straat op mag. Hasani had voor zijn vrijlating al geprobeerd om het politiebureau te ontvluchten. Met veel inzet kon de politie hem weer in een cel krijgen. Ik kon toen alleen nog maar door een luikje met hem praten. Daar werd hij iets rustiger van. "Laat me gaan, laat me gaan", smeekte hij. Later sloeg en schreeuwde hij alleen maar".

Crisisdienst

Volgens de advocaat uit Kerkrade heeft hij tegen de politie gezegd dat in zijn optiek de crisisdienst moest worden ingeschakeld. "Ik ben geen deskundige, maar iedereen kon zien dat dit moest misgaan. Bekam Hasani had in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen moeten worden. Dat konden ook de dienstdoende agenten zien. Hen treft geen blaam. Juridisch hadden ze niets meer om hem vast te houden. De arts vond dat hij naar buiten kon. Onbegrijpelijk. Die had Hasani zondagavond voor het laatst gezien."
Het Openbaar Ministerie wilde donderdagavond niet reageren. De GGD was niet bereikbaar voor commentaar.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!