SP-top over opgestapte leden: "Geen goed woord voor over"

Lieke Smits, de landelijk secretaris van de SP. © Lieke Smits
De partijtop van de SP is verbolgen over het opstappen van drie Venrayse fractieleden.
Het trio kondigde zaterdag aan uit de partij te stappen vanwege onvrede over de koers van de SP. Ze volgen daarmee vijf Statenleden en gedeputeerde Daan Prevoo die eerder al uit woede opstapten bij de partij.

Geen goed woord

"Ik heb er geen goed woord voor over", zegt Lieke Smits, de landelijk secretaris, tegen 1Limburg. "Het is erg vreemd om je twee maanden geleden te laten kiezen in de gemeenteraad, en nu ineens te zeggen dat je problemen hebt met de koers van de partij."

Gesprek geweigerd

Volgens Smits kwam na het opstappen van de Statenleden aan het licht dat er onvrede was bij de Venrayse politici. Ze zegt dat er daarna alles aan is gedaan om met hen in gesprek te gaan. "We hebben afgelopen weken ons uiterste best gedaan om met het trio in gesprek te gaan, maar iedere poging is door hen geweigerd."

Zieke cultuur

Het verhaal van de partijtop staat haaks op de toelichting van de opgestapte SP'ers. Zij geven juist aan dat er een groot gebrek is aan democratie binnen de partij. "We hebben ervaren dat een open en eerlijke discussie binnen de partij niet gevoerd kan worden en de cultuur van de partij ziek is", zeggen ze.

Ander verhaal

Na het opstappen van de vijf Statenleden en gedeputeerde Prevoo ontstond dezelfde situatie. Beide kampen kwamen met een ander verhaal over de reden van het geruzie. "Op ons jaarlijkse partijcongres in januari wordt onze koers vastgesteld", zegt Smits over het gerommel van de laatste tijd. "Toen was iedereen het erover eens, maar we zijn altijd bereid om met andersdenkenden in gesprek te gaan."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!