Limburgse apothekers voor rechter om miljoenenfraude

De eigenaren van apothekersorganisatie Verenigde Apotheken Limburg (VAL) staan vanaf maandag voor de rechter vanwege miljoenenfraude.
Door een speciale 'omzettingstool' in de software van de apothekersorganisatie hebben eigenaren Jef Prickartz (76) en zoon Jaap (46) voor meer dan 17 miljoen euro gefraudeerd, meent het Openbaar Ministerie. De mannen ontkennen iedere vorm van fraude.
Tussen 2013 en 2016 zouden zij diverse zorgverzekeraars hebben opgelicht. Zij deden dat volgens het OM door preferente medicijnen in rekening te brengen, terwijl de cliënten van de apotheek niet-preferente medicijnen ontvingen. Dat gebeurde automatisch, met een omzettingstool, in de systemen.
Terugvorderen
Preferente medicijnen worden door de zorgverzekeraars volledig vergoed, niet-preferente medicijnen worden niet of deels vergoed. Justitie wil het geld dat met de fraude zou zijn verdiend terugvorderen.

Drie dagen
De rechtbank in Rotterdam heeft drie dagen uitgetrokken voor deze omvangrijke zaak. Naar verwachting formuleert het Openbaar Ministerie dinsdag de strafeis tegen vader en zoon.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!