Drukte voor open dag AWACS-basis Geilenkirchen

Vliegveld Geilenkirchen tijdens een open dag in 2017 © L1/Thomas Kusters
Het verkeer tussen Sittard en het Duitse Geilenkirchen stond zaterdagochtend muurvast vanwege een open dag bij de AWACS-vliegbasis, vlak over de grens bij Schinveld.
Ook voor de poort stond een flinke rij.

Open dag

Het vliegveld houdt zaterdag en zondag open dag. Daarvoor zijn tientallen bijzondere militaire toestellen uit Europa en de VS naar Geilenkirchen gevlogen. Vrijdag waren al zo'n 700 vliegtuigspotters op bezoek, op uitnodiging van de basis zelf. Zij konden de bijzondere toestellen naar hartenlust fotograferen. Voor het publiek dit weekend zijn ook enkele AWACS-toestellen van binnen te bezichtigen. Maandag vertrekken de bijzondere vliegtuigen weer.

Drukte

De basis verwacht dit weekend in totaal zo'n 40.000 bezoekers. Wegens te grote drukte op eerdere open dagen is de toegang dit jaar niet gratis. Bezoekers moesten een toegangskaart kopen. De open dagen staan in het teken van het 35-jarig bestaan van de vliegbasis. De AWACS-toestellen van de NAVO zijn bedoeld om het luchtruim te bewaken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!