'Politieloos platteland' aantrekkelijk voor criminelen

© iStock
De twaalf commissarissen van de Koning schrijven in een gezamenlijk rapport dat criminelen in landelijke gebieden ongemerkt hun gang kunnen gaan.
Er is volgens de bestuurders te weinig politie op het platteland.

Zorgelijke omvang

"Wij denken dat het een zorgelijke omvang heeft aangenomen", zegt Leen Verbeek, Commissaris van de Koning in Lelystad, die namens alle provincies het woord voert. "Te vaak krijgen burgemeesters van de politie te horen dat er te weinig capaciteit is om de criminaliteit op het platteland aan te pakken."

Randstad

Er zou bij de Nationale Politie te veel aandacht zijn voor steden in de Randstad, waardoor agenten van het platteland opgeroepen worden. De succesvolle aanpak van criminaliteit in de grote steden veroorzaakt een verschuiving naar het platteland. Criminelen zouden zich volgens Verbeek ook schuil houden in vakantiehuisjes.

Burgemeester

Om het probleem op te lossen, zouden burgemeesters een belangrijkere rol moeten krijgen bij de aansturing van de politie. Sinds de oprichting van de Nationale Politie worden volgens Verbeek de prioriteiten veel meer landelijk gesteld. "Daardoor komt de rol van de burgemeester in het gedrang. Hij is verantwoordelijk voor de openbare veiligheid, maar hij heeft te weinig invloed op de politie-inzet."

Lange aanrijtijden

Naast dat de politie niet genoeg zichtbaar is buiten de Randstad en criminelen makkelijk hun gang kunnen gaan, komt uit het rapport ook naar voren dat de aanrijtijden te lang zijn. Bovendien zijn ook veel politiebureaus op het platteland gesloten, waardoor de politie voor burgers moeilijk bereikbaar is.
De Nationale Politie wil niet op de kritiek reageren, maar zegt binnenkort wel in gesprek te gaan met de commissarissen van de Koning.