Nieuwe seksaffaire schokt Defensie Limburg

© YouTube / Omroep Brabant
Een vrouwelijke militair zou in oktober vorig jaar seksueel misbruikt zijn op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel.
Volgens het Openbaar Ministerie is de vrouw door een collega misbruikt, terwijl twee collega's filmpjes en foto's maakten. Dit meldt De Telegraaf.

Feestje
De 31-jarige vrouw en haar mannelijke collega belandden na een feestje bij elkaar in bed. Dit omdat de vrouw geen toegang zou hebben gehad tot haar eigen slaapverblijf. Beide soldaten hadden alcohol gedronken; de man aanzienlijk meer dan de vrouw. De krant schrijft wel dat zij 'licht beneveld' was.

Misbruik
Hij zou misbruik hebben gemaakt van dit gebrek aan scherpte bij zijn collega, door haar te strelen en andere seksuele handelingen te verrichten. Twee collega's legden dit tafereel vast op beeld. De vrouw deed echter geen aangifte. Haar commandant stapte wel naar de politie.

Geschorst
De mannelijke soldaat is geschorst in afwachting van een uitspraak van de rechter. Maandag dient de zaak voor de rechtbank in Arnhem. De twee filmende soldaten zijn al ontslagen. "Voor deze mensen is geen plek bij Defensie", zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf.

Genuanceerder
Volgens advocaat en oud-militair Sébas Diekstra ligt de zaak genuanceerder dan geschetst door justitie. Zijn cliënt beweert dat de seksuele handelingen van twee kanten kwamen. "Hij moet vechten tegen een systeem waarin een meldster op voorhand bijna altijd onvoorwaardelijk wordt geloofd."

Nieuw schandaal
Het nieuwe Defensie-seksschandaal in Limburg komt naar buiten op het moment dat de vakbond pleit voor een meldpunt voor seksueel misbruik. Dit naar aanleiding van het verhaal van oud-militair Ronald Vreeburg, die in de jaren tachtig werd misbruikt op de kazerne in Weert en jarenlang niet gehoord werd.