SP raakt zetel kwijt, maar blijft grootste in Heerlen

© Bing Maps
Ondanks dat de SP in Heerlen een zetel kwijt is geraakt, blijven ze wel de grootste. De partij heeft tien zetels.
Daarmee blijven ze met afstand de grootste. De Ouderen Partij Heerlen volgt op gepaste afstand met zeven zetels. Hoensbroeks Belang is van twee naar drie zetels gestegen.
Het CDA is van vijf naar vier zetels gedaald. De Partij van de Arbeid had twee zetels, nu nog maar één.
Partijleider Ron Meyer uit Heerlen is blij met de uitslag. "Als je opnieuw de grootste partij bent, is dit de gouden medaille, daar zijn wij trots op."

Gelijk

Hart-Leers bleef op drie zetels steken. VVD, D66 en Stadspartij Heerlen hebben net als voor de verkiezingen twee zetels. GroenLinks heeft één zetel.

Nieuwkomer

De Partij voor de Dieren deed voor het eerst mee in Heerlen. De dierenpartij heeft twee zetels gepakt.

Opkomst

In Heerlen hebben 32.050 mensen hun stem uitgebracht. Dat zijn er minder dan vier jaar geleden. Toen kwamen 33.900 mensen opdagen.

Coalitie

De kiezers in Heerlen lijken te hebben gekozen voor een gemeentebestuur dat op dezelfde weg doorgaat als de afgelopen vier jaar. De coalitie van vijf partijen behoudt een meerderheid van 22 zetels in een 37-koppige raad.

Barry Braeken

De SP verliest een zetel maar blijft veruit de grootste partij, coalitiepartner Ouderenpartij krijgt er een zetel bij en VVD en D66 behouden allebei hun twee zetels. De PvdA raakt twee zetels kwijt en houdt er maar ééntje over. De vraag is in hoeverre dat iets te maken heeft met het plotselinge vertrek van lijsttrekker en wethouder Barry Braeken, enkele weken vóór de verkiezingen.

Oppositie

De felste oppositiepartij Hart-Leers krijgt net als vier jaar geleden drie zetels. Het lijkt er niet op dat lijstduwer en vastgoedmiljonair Jos van de Mortel uit Amsterdam veel kiezers naar de partij heeft weten te trekken. De Realisten, die ook goed waren voor soms stevige oppositie, raakt zijn enige zetel kwijt omdat partijleider Christian Petermann zich bezig gaat houden met virtueel geld.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!