André Kuipers 'Chriet Titulaer wàs de toekomst'

© ANP
Astronaut André Kuipers roemt Chriet Titulaer vanwege zijn betekenis voor de Nederlandse wetenschap.
Volgens Kuipers drukte Titulaer een stempel op de ontwikkeling van de ruimtevaart in Nederland. Wetenschapper Chriet Titulaer uit Hout-Blerick overleed dit weekend. Hij werd 73. Hij was in de jaren '70 en '80 een bekend figuur op televisie. Vooral van zijn eigen programma bij de TROS: Wondere Wereld. Titulaer voorspelde de successen van de magnetron, de videorecorder én de mobiele telefoon.

Fenomenaal

"Hij was de verpersoonlijking van de toekomst", zegt Kuipers. "Hij liet zien dat science fiction echt ging worden. Dat is ook wel gebleken. Heel veel dingen worden nu gebruikt." Titulaer werd populair als medepresentator van het rechtstreeks televisieverslag van de eerste maanlanding in 1969. Kuipers: "Dat was fenomenaal."
"Ik heb Titulaer ook in het echt ontmoet in de periode dat ik astronaut wilde worden. Ik sprak met hem toen over de selecties. Dat gesprek zal ik voor altijd onthouden."

Geen verrassing

Ook Govert Schilling, wetenschapsjournalist en publicist, reageert op het overlijden van Chriet Titulaer. Schilling kent hem uit zijn jeugd en noemt het een verlies voor de wetenschap. Maar vooral voor de popularisering van de wetenschap. Chriet was al lange tijd ziek dus het overlijden kwam voor Schilling niet als een verrassing.
In de jaren zeventig, tachtig en negentig was hij een belangrijke factor in het populariseren van de sterrenkunde en ruimteonderzoek. Ook voor de jonge Govert Schilling was Chriet Titulaer een belangrijk inspirator.

Lees ook: