OV-fraude: NS lijfde Veolia-directeur in het geniep in

Oud-Veolia-topman René de Beer (links) komt met zijn advocaten komen aan bij de rechtbank. © ANP
De NS deed er alles aan om te voorkomen dat uitkwam dat Veolia-directeur René de Beer in 2014 voor NS-dochter Qbuzz ging werken.
In ruil voor die baan zou De Beer geheime stukken van Veolia hebben doorgespeeld aan NS. Daardoor konden de Nederlandse Spoorwegen het openbaar vervoer in Limburg voor de periode 2017-2031 binnenslepen.

Bedrijfsgeheimen

Dat beeld werd donderdag geschetst in de rechtbank in Den Bosch. Daar staat De Beer samen met NS Groep NV en vier oud-directeuren van NS en haar dochters terecht op verdenking van omkoping, valsheid in geschrifte en het lekken van bedrijfsgeheimen.

Niet zichtbaar

De Beer kreeg een baan bij NS-dochter Qbuzz, maar om onder het concurrentiebeding uit te komen, moest hij eerst een jaar voor Qbuzz werken via consultant PTRM. Volgens oud-directeur Leon Struijk van Qbuzz moest het werk dat De Beer zou gaan doen ‘niet te zichtbaar zijn’. Twee maanden voor De Beer bij PTRM aan de slag ging, werd al een e-mailaccount gemaakt bij Qbuzz, met de verkeerde naam renédeboer.
Justitie zegt dat De Beer, in ruil voor de baan, bedrijfsgeheimen mailde zoals het ziekteverzuim en de productiviteit van machinisten. Ook zou hij een usb-stick hebben geleverd met onder meer opbrengstcijfers.

Ten onrechte

Volgens de betrokkenen is niets strafbaars gebeurd en is hooguit een non-concurrentiebeding geschonden. Ook oud-NS-topman Timo Huges staat terecht. Hij zegt ten onrechte te zijn beschuldigd en dat zijn rol in de aanbesteding klein was.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!