Maastrichtse pater redde honderden Armeense weeskinderen

© archieffoto
De Maastrichtse pater franciscaan Maternus Muré heeft tijdens de Armeense genocide honderden Armeense weeskinderen gered.
Hij ontvluchtte de belegerde stad Marache met de kinderen in zijn kielzog en wist ze zo te sparen voor de volkerenmoord. Maternus beschreef de gruwelen in publicaties en brieven aan zijn familie.

Missonaris tussen Armeniërs

Maternus Muré bracht zijn hele leven als missionaris door tussen de Armeniërs. Hij wordt door de Armeense gemeenschap in Limburg gezien als een held. Vrijdag wordt herdacht dat de genocide honderd jaar geleden begon. 24 april is de datum dat honderden notabelen uit Constantinopel werden weggevoerd en wordt gezien als start van de volkerenmoord.

Biografie

Harry Muré uit Margraten werkt aan een biografie van zijn oudoom. Hij bestudeerde de schriftelijke nalatenschap van Maternus en raadpleegde tal van archieven in onder meer Jeruzalem waar Maternus enige tijd verbleef. Ook zocht hij contact met Armeniërs die Maternus nog gekend hebben tijdens zijn laatste levensjaren in Aleppo. Door de oorlog in Syrië zijn inmiddels alle contacten met zijn bronnen daar verbroken.

Genocide

De Armeense gemeenschap in Limburg, die naar schatting ruim 2000 mensen telt, herdenkt de genocide morgen met een concert en Armeense poëzie. Vandaag luiden om 19.15 uur - als verwijzing naar het jaar 1915 - onder meer de kerkklokken van de Sint Jan en de Sint Servaas in Maastricht.
Lees meer over het leven van Maternus Muré in de Limburgse kranten van zaterdag.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!