Advocaat oud-zorgbestuurder SGL: 'Oneerlijk proces'

© iStock
Voormalig topman Guus de J. van gehandicapteninstelling SGL krijgt geen eerlijk proces.
Dat verkondigde zijn advocaat Sjef Römkens maandag voor de rechtbank van Roermond.

Niet-ontvankelijk
De advocaat wil dat de rechtszaak wordt stopgezet door het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren.

De J. moet zich verantwoorden voor oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte. Hij zou voor bijna twee miljoen euro aan zorggelden voor privézaken gebruikt hebben.

Dossier

Volgens zijn advocaat heeft hij het dossier nog altijd niet volledig mogen inzien, mogen sommige getuigen niet worden gehoord en enkele gewenste documenten niet worden toegevoegd aan het dossier.
"De J. wist pas na een jaar dat het onderzoek niet om SGL draait, maar om hemzelf", aldus de advocaat. "Als ze hem eerder verhoord hadden, was de kous snel af geweest en hadden we nu niet hier gestaan. Het hele onderzoek van de FIOD is sowieso een ramp. De inspectiedienst is vanaf de eerste dag vooringenomen geweest."

Vijf jaar

Het is advocaat Römkens een doorn in het oog dat de zaak al ruim vijf jaar sleept. Ook om die reden wil hij dat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard en dat de rechtszaak wordt stopgezet.

Rancune

De zaak kwam in 2010 aan het rollen door een anonieme tip. Later werd duidelijk dat het om een medewerker van SGL gaat. Volgens de verdediging had hij het "uit rancune” gemunt op De J. "Sinds de dag van de inval, is bij De J. het licht uitgegaan", verwoordt de advocaat de impact van de hele zaak op de voormalig SGL-bestuurder.
Behalve De J. is ook zijn vrouw Desirée T. verdachte. Zij werkte onder andere bij SGL en zou betrokken zijn bij de fraude. De advocaat wil dat de zaak tegen de vrouw apart en op korte termijn wordt behandeld omdat zij nagenoeg geen rol zou hebben gespeeld in de zaak.

Regiezitting

Deze week wordt de zaak besproken in de vorm van een zogenoemde regiezitting en kunnen beide partijen nog verdere onderzoekswensen kenbaar maken. Maandag kreeg de advocaat het woord, woensdag is het OM aan de beurt.

De inhoudelijke behandeling volgt pas volgend jaar.