Belasting Venlo krijgt balie voor als je het niet snapt

© Erwin Minkenberg/1Limburg
De Belastingdienst in Venlo begint over enkele weken met een proef waarbij onder meer mensen die moeite hebben met lezen en schrijven beter geholpen worden.
Het is de bedoeling dat ze aan de balie kunnen aangeven dat ze laaggeletterd zijn en extra hulp nodig hebben.
Stressballetje
Omdat er nog veel schaamte is onder mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven is de Belastingdienst bezig met het ontwikkelen van hulpmiddelen. Zo komt er bijvoorbeeld een stressballetje op de balie te liggen. Als mensen dat in hun handen pakken, weet de medewerker dat er behoefte is aan extra hulp.

Herhalen
Ook komt er een soort schuif met cijfers waarop mensen kunnen aangeven hoe moeilijk ze een vraag vinden. Een medewerker van de Belastingdienst kan dan aanbieden om op een rustige plek te gaan zitten of de vraag te herhalen totdat hij wel duidelijk is.

Scholing

Dat betekent ook dat de baliemedewerkers in Venlo extra geschoold worden om laaggeletterdheid beter te herkennen. De proef begint waarschijnlijk eind deze maand in zowel Venlo als Rotterdam. Deze twee steden zijn bewust gekozen omdat blijkt dat daar de meeste mensen wonen die moeite hebben met lezen en schrijven.