Edelchemie-baas hoort straf na jarenlange vervuiling

Het voormalige Edelchemie-terrein in Panheel © ANP
De rechtbank in Roermond doet woensdag uitspraak in de zaak tegen Leo Nevels, directeur van het voormalige recyclingbedrijf Edelchemie in Panheel.
Justitie eiste eerder dit jaar zestien maanden cel tegen de inmiddels bejaarde Nevels, voor het veroorzaken van ernstige bodemvervuiling en de opslag van gevaarlijke stoffen.

Beroerte
Ook de zoons en echtgenote van Nevels hangt een gevangenisstraf van enkele maanden boven het hoofd. Daarnaast eiste justitie tegen het bedrijf Edelchemie en enkele zusterbedrijven boetes van ruim drie ton. De rechtszaak liep vertraging op, omdat Nevels deze zomer werd getroffen door een lichte beroerte.

Chemicaliën

In zijn bedrijf in Panheel recyclede Nevels jarenlang chemicaliën uit de foto- en filmindustrie waarbij onder andere zilver werd teruggewonnen. Vanwege de milieuvervuiling die het bedrijf veroorzaakte, werd de vergunning in 2004 ingetrokken. In 2012 grepen provincie en gemeente definitief in op het terrein en werd het, op kosten van de provincie, gesaneerd.

Vijf vragen over de zaak-Edelchemie

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!