Limburger vindt 'Hollander' bedreigend

© Bakkersinbedrijf.nl
Limburgers zijn minder vriendelijk en gastvrij dan ze zelf denken. Ze vinden nieuwkomers uit andere delen van Nederland bedreigender voor de Limburgse identiteit dan nieuwkomers uit het buitenland.
Dat blijkt uit onderzoek van het Limburgs Museum in Venlo en De Limburger.

Gastvrij

Limburgers vinden zichzelf gastvrij en open, maar nieuwkomers delen dat beeld niet: zij zeggen juist dat het veel moeite kost om erbij te horen. Volgens de onderzoekers vinden vooral PVV-stemmers dat Limburgers betrouwbaarder en vrijgeviger zijn dan andere Nederlanders.

Vlaai

Van de geboren en getogen Limburgers voelt de helft zich vooral Limburger. Slechts één op de vijf voelt zich Nederlander. Het merendeel van de ondervraagden vindt dat de Limburgse identiteit bestaat en dat die zit in de eigen taal, het landschap, het carnaval en de vlaai.

Rowwen Hèze

De band Rowwen Hèze wordt bepalender voor de Limburgse identiteit gevonden dan het katholieke geloof. Zanger Jack Poels is heel trots op die opmerkelijke uitkomst van het onderzoek. Hij voelt zich vereerd, zei hij zondag in Avondgasten. Voor hem zit de Limburgse identiteit in "het vertrouwde gevoel en de veiligheid van een dorp". Kijk Avondgasten hier terug.
Het onderzoek is gedaan in het kader van de tentoonstelling DNA van Limburg in het Limburgs Museum.