UM ziet niks in 'promotie-studenten'

© Thinkstock
De Maastrichtse universiteit ziet niks in het plan om promovendi voortaan te behandelen als student en niet als wetenschapper.
Zowel het college als de onderwijsraad hebben volgens universiteitskrant De Observant al laten weten niet mee te werken.

Collegegeld

Onderwijsminister Jet Bussemaker wil de komende jaren experimenteren met tweeduizend zogenaamde student-promovendi. Dat zijn mensen die aan hun promotie werken als student, in plaats van als werknemer aan de universiteit. Ze geven geen colleges tijdens hun onderzoek, maar betalen wel collegegeld.

Goedkoper

Omdat deze student-promovendi goedkoper zijn voor de universiteiten, hoop de minister op die manier het aantal gepromoveerde wetenschappers op te krikken. Nederland is een van de weinige landen in Europa waar promovendi ook werknemer zijn van een universiteit.

Oneerlijk

Rector Luc Soete van de UM vindt het plan maar niks. Hij vind het niet eerlijk als student-promovendi hetzelfde werk zouden moeten doen als gewone promovendi. Ook vindt hij dat de combinatie van onderzoek en lesgeven goede wetenschappers oplevert.

Kritiek

Ook andere universiteiten zijn kritisch over het plan. Alleen Groningen, Wageningen en Twente steunen het voorstel van de minister.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!