Solar-soap duurt voort: omwonenden weer naar de rechter

© Jean-Pierre Geusens
De bewoners van De Weerd in Roermond hebben opnieuw een verzoek ingediend bij de rechter om de vergunning voor het Solar Weekend in augustus te schorsen. De rechter buigt zich hier vrijdag over.
De 28 omwonenden en in de buurt gevestigde ondernemers voeren al sinds 2015 strijd tegen het festival.

Verbod

Als de eis van de bewoners wordt gehonoreerd zou dat betekenen dat er een verbod komt op het evenement. Als de voorzieningenrechter dit te ver vindt gaan, dan willen de omwonenden dat de volumeknop op het festivalterrein en de camping een tandje lager moet. Verder willen ze dan ook dat de eindtijd van het feest op de camping wordt vervroegd van 01:30 naar 01:00 uur.

Geschiedenis

In april deed de rechter al uitspraak in een bodemprocedure over de vergunningen voor Solar 2015. In dat jaar maakten de omwonenden namelijk bezwaar tegen de vergunningen die voor het festival werden verleend. Die bezwaren werden grotendeels ongegrond verklaard. Vervolgens gingen de bewoners in hoger beroep bij de rechtbank. Ondanks dat de zaak ging over 2015, was deze uitspraak in april nog steeds van belang, omdat het festival ieder jaar terugkomt.

Geluid

De gemeente heeft de vergunning voor het festival van dit jaar al verleend en heeft daarbij rekening gehouden met de uitspraak uit april dit jaar. Solar zou er tijdens de komende editie zorg voor moeten dragen dat de geluidsbelasting, gemeten aan de gevels van woningen in De Weerd, niet hoger is dan 70 decibel. Voorheen was dit 75 decibel.
Een satellietfoto van De Weerd met het festivalterrein en de camping van Solar © Google Maps/1Limburg

Feestcamping

Een ander groot punt van de omwonenden is de feestcamping. Deze ligt namelijk vlakbij de huizen. De rechtbank oordeelde dat de gemeente beter moet uitleggen waarom de festivalcamping tot half 2 in de nacht mag doorgaan en op welke manier overlast ’s nachts wordt voorkomen. In een provinciale richtlijn staat dat 01:00 uur als uitgangspunt genomen moet worden. Maar ondanks alles houdt de gemeente vast aan half 2. "Dat halfuur hebben we echt nodig om alles ordentelijk te laten verlopen. Dat we dan een half uur net boven een geluidsnorm uitkomen, dat nemen we op de koop toe." Zo liet burgemeester Donders van Roermond aan De Limburger weten.

Verbolgen

De omwonenden zouden verbolgen zijn om het feit dat ze in de bodemprocedure veelal gelijk hebben gekregen, maar dat de gemeente in de vergunning voor het festival van dit jaar daar nauwelijks rekening mee houdt.