LLTB ziet niets in plan voor extra bossen

© iStock
De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) ziet geen heil in het 'Actieplan Bos en Hout'.
Het plan van onder andere Staatsbosbeheer, waarin Midden-Limburg wordt aangewezen als uitbreidingslocatie voor bosareaal, zou volgens de LLTB negatief uitpakken voor de lokale economie.

Uitbreiding

Staatsbosbeheer bracht het plan om ruim 100.000 hectare bos aan te planten in Nederland maandag naar buiten. Samen met diverse instanties uit de houtindustrie wordt het plan woensdag op de klimaatconferentie in Rotterdam verder toegelicht. Dankzij de uitbreiding zou Nederland de internationale klimaatdoelstellingen kunnen halen op het vlak van CO2-reductie, zo beweerden de initiatiefnemers van het plan.

Lees ook: Staatsbosbeheer: plaats voor nieuwe bossen

In het actieplan werden diverse plaatsen in Nederland aanwezen waar het bosgebied mogelijk uitgebreid zou kunnen worden. In die hoedanigheid worden ook de Peel en de Meinweg genoemd.

Onverstandig

De LLTB vindt het plan onverstandig. "Een dergelijke toename van het aantal hectaren nieuwe bossen, is gezien de huidige druk op gronden ook niet reëel." De land- en tuinbouworganisatie vreest onder meer dat grond nog duurder gaat worden als de overheid percelen gaat opkopen voor de uitbreiding van bosareaal. "Als je landbouwgrond inwisselt voor bossen, gaan verdiensten verloren. Dat zou een slechte zaak zijn."
Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!