'Duikers reageerden niet te laat bij dodelijk ongeluk'

© Wil Hendricks
Het dodelijk ongeval bij VenloStormt is niet te wijten aan de duikers. Ze reageerden niet te laat toen de 29-jarige Gitte Leurs onder water verdween.
Dat stelt Jan van Nies in De Limburger. Hij was één van de duikers die zaterdagmiddag bij de bewuste glijbaan aanwezig was toen het drama zich voltrok.

Vijf seconden

"Bij de betreffende glijbaan waren vier duikers aanwezig. De afspraken waren duidelijk: als iemand na vijf seconden niet boven water zou komen, was dat al het sein om in actie te komen", vertelt Van Nies.
Zo handelden de duikers ook toen de 29-jarige Gitte Leurs onder water verdween. "In eerste instantie kwam ze binnen vijf seconden weer boven. Maar toen landde een andere deelnemer bovenop haar en ging ze weer kopje onder."

Lees ook: 'Het is vreselijk, maar niemand kan er iets aan doen'

Zoektocht

"Twee duikers zijn vervolgens direct gaan zoeken", zegt Van Nies in de krant. "Snel daarna volgden de andere twee, aangevuld met leden van de Reddingsbrigade. Op een gegeven moment waren er tien tot twaalf mensen in het water op zoek naar de vrouw."

Zeven minuten

Desondanks duurde het zeven minuten voor ze werd gevonden. "Het water was zó ontzettend donker. Alles moest op de tast", verklaart Van Nies. Zeven minuten is lang, te laat? "Nee, dat hoeft niet. Deze vrouw was goed getraind, dan is het mogelijk om zeven minuten onder water te overleven. Je weet alleen niet hoe ernstig het letsel was voordat ze kopje-onder ging."

Lees ook: Politie onderzoekt dodelijk ongeluk VenloStormt