Definitieve vergunning voor veevoederbedrijf De Heus

© Google Streetview
Het provinciebestuur verleent veevoederbedrijf De Heus in Maasbracht eind september definitief een nieuwe vergunning.
Volgens D66-gedeputeerde Hans Teunissen is er geen reden om die vergunning te weigeren, ondanks veel klachten over stankoverlast.
Capaciteit
In een notitie voor het Limburgs Parlement stelt hij dat de productiecapaciteit gelijk blijft, ook al gaat het bedrijf van vier naar zes persen. Ook blijft de stankoverlast ruim binnen de geldende normen. De Heus heeft wel toegezegd de schoorsteen met tien meter te verhogen tot 63 meter om de stankoverlast voor de omgeving te verminderen. Want een hogere schoorsteen zorgt voor een grotere verdunning en verspreiding van de stoffen die worden uitgestoten.

Lees ook: Plan tegen stankoverlast van veevoederfabriek

Onderzoeken

Gedeputeerde Teunissen zegt die "bovenwettelijke en aanvullende maatregel van het bedrijf toe te juichen". Eind vorig jaar stond het Limburgs Parlement op zijn achterste benen toen duidelijk werd dat het provinciebestuur koerste op een nieuwe vergunning. Op hun verzoek werden daarom twee nieuwe onderzoeken verricht: een juridisch en een naar de stankoverlast. Maar die hebben per saldo niet tot nieuwe inzichten geleid. Wel worden een aantal voorwaarden in de nieuwe vergunning aangescherpt.

Rechter

Vrijdag komt de kwestie aan de orde in een statencommissie. Gedeputeerde Teunissen houdt er rekening mee dat de gemeente Maasgouw en ook omwonenden naar de rechter stappen om de nieuwe vergunning aan te vechten.