Limburgse molenaars blij met erkenning

"Internationale erkenning van het molenaarsambacht is goed voor de toekomst van de molens". Dat zegt voorzitter Michiel Baltussen van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, afdeling Limburg.
Het ambacht van molenaar is donderdag uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO.

Laten draaien

Door de erkenning komt het vak van molenaar weer in het nieuws. En dat is volgens Baltussen goed. "Daardoor krijgen mensen misschien ook interesse om molenaar te worden. En we kunnen nieuwe molenaars goed gebruiken om de molens te laten draaien."

Vrijwilligers

In Limburg zijn zo’n 80 molens en 90 molenaars. Dat zijn voornamelijk vrijwilligers. Ook vrijwillig molenaar Jos Schuffelen van de molen in Urmond hoopt dat het ambacht nu aantrekkelijker wordt. “Veel collega’s zijn al ouder. Als je 70 jaar of ouder bent, wordt het toch wel zwaar.”

Eeuwenoud

Zelf is Schuffelen 64 jaar oud. Onlangs haalde hij zijn diploma. "Het is heerlijk werk. Je bent veel buiten en werkt met eeuwenoude technologie."

Verplichtingen

De status van immaterieel cultureel erfgoed brengt ook verplichtingen mee. "We moeten ook molenaars in andere landen helpen", aldus voorzitter Michiel Baltussen van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg. "De kennis overdragen en molenaars opleiden." Het Gilde heeft een opleidingstraject om vrijwillige molenaars op te leiden.

1200 molens

In Nederland zijn ongeveer 1200 werkende molens en vijftig beroepsmolenaars. Honderden vrijwilligers helpen de molens draaiende te houden. Het is de eerste keer dat Nederlands immaterieel erfgoed is opgenomen in de UNESCO-lijst.