'De politie doet niks aan internetoplichting'

© iStock
Slachtoffers van internetoplichting voelen zich niet gesteund door politie en justitie.
Uit een onderzoek van L1 en de NOS blijkt dat vrijwel iedereen die aangifte doet van internetoplichting, ontevreden is over de afhandeling door de politie. In 90% van de gevallen is het onvoldoende, zo blijkt uit het onderzoek.

Slachtoffers

Frank Dircks uit Grevenbicht en Andre Halmans uit Schin op Geul zijn ook slachtoffer geworden van een oplichter via internet. Dircks kocht voor €85,- modelvrachtwagens bij iemand met wie hij eerder zaken had gedaan via marktplaats. Maar op een gegeven moment hoorde hij niks meer en was hij z'n geld kwijt. Halmans werd voor maar liefst €1800,- opgelicht. Hij probeerde kaarten te kopen voor een voetbalwedstrijd, maar werd het slachtoffer van Stan T. uit Vlodrop.

Lees ook: 'Tiener uit Vlodrop heeft ruim 700 mensen opgelicht'

Slap

Ze vinden beide dat de politie steken laat vallen. "Je doet digitaal aangifte, maar daar houdt het dan ook op. Je krijgt te horen dat het bedrag te laag is en dat het een enkel geval is. En dan ben je klaar. Daar gaat wel een signaal van uit. Ik vind de houding van de politie op z'n minst gezegd heel slap," zo zegt Dircks.

Onvoldoende

Ook Halmans heeft weinig goede woorden over voor de politie. "Er zal beslist iets gedaan worden achter de schermen. Alleen voor je gevoel is het onvoldoende. En daarom scoren ze ook een dikke onvoldoende," zo stelt Dircks.