Politiemol Mark M. gaat in hoger beroep

Politiemol Mark M.
Politiemol Mark M. uit Weert gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling van vijf jaar cel.
Dat heeft zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers donderdag laten weten. M. werd maandag veroordeeld voor het verkopen van politie-informatie, computervredebreuk en witwassen.

Corruptie

M. is het er volgens de raadsman niet mee eens dat hij is veroordeeld voor corruptie. De rechtbank vond dat sprake was van corruptie, omdat hij naar geheim agenten lekte in ruil voor zakelijke afspraken. Kuijpers: "Terwijl hij met honderden criminelen contact zou hebben gehad en daarbij niets is gebleken van enige betaling."

Cel

De rechtbank veroordeelde hem maandag tot vijf jaar cel en beval ook de onmiddellijke aanhouding. Mark M. zat al in voorlopige hechtenis, maar werd gedurende het onderzoek vrijgelaten.

Abonnee-service

De politiemol hield criminelen op grote schaal op de hoogte hield over politie-onderzoeken. Volgens het OM had M. daarvoor een soort 'abonneeservice', waarmee hij in de loop der jaren ruim 750.000 euro zou hebben verdiend. Hij zou 48 klanten hebben gehad, al worden er maar drie afnemers vervolgd.

Informanten

M. liep tegen de lamp toen de politie informanten inzette, en de politiemol hen ook van geheime informatie voorzag. Dat gebeurde in september 2015. Na zijn aanhouding bleek dat er nog talloze andere politiemensen toegang hadden tot vertrouwelijke dossiers, zonder dat ze daarvoor de juiste screening hadden doorlopen. Daarop begon de politie met een grote inhaal-actie om te voorkomen dat onbevoegden nog aan geheime informatie zouden kunnen komen.