'Actiebereidheid in streekvervoer nog groot'

© Frank Moonen (L1)
Zoals het nu naar uitziet is het beeld van de staking van de streekvervoerders donderdag ongeveer hetzelfde als dat van woensdag.
"Het beeld is volkomen hetzelfde als dat van woensdag. Toen zijn vijftien tot twintig procent van de chauffeurs van Arriva gaan rijden", vertelt Jean-Marie Severijns van CNV vanuit Sittard.

Actiebereidheid

Ook landelijk is het beeld ongeveer hetzelfde. Volgens een woordvoerder van FNV rijdt 85 procent van de bussen niet. Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) meldt dat de cijfers over de actiebereidheid die de bonden geven niet kloppen. Volgens een woordvoerster is het beeld inderdaad hetzelfde als woensdag en rijdt 25 tot 40 procent. "Het verschilt heel erg per bedrijf en regio."

De Arbeidsinspectie

"Wel merken we dat werkgevers de rand van de wet op zoeken om bussen en treinen te laten rijden", zegt Severijns van CNV. "Wij gaan een melding maken bij de Arbeidsinspectie over gecreëerde diensten, zoals de lijn van Heerlen naar Maastricht-Randwyck. Dit ging donderdagmorgen niet volgens dienstregeling. Bij wet mogen gecreëerde diensten niet", legt Severijns uit.
"Ook zijn er geluiden dat machinisten en chauffeurs door Arriva zijn gebeld met het vriendelijke verzoek toch te gaan werken", vervolgt Severijns. Arriva laat weten dat ze de medewerkers vrij laten in de keuze om zich als staker of werkwillige te melden. "Dat is ieders eigen afweging", zegt een woordvoerder van het vervoersbedrijf.

Normale rooster

Arriva zegt dat ze werkwillige machinisten vanuit hun normale rooster hebben laten rijden donderdag. "Zij hebben ritten uit de reguliere dienstregeling, die we elke werkdag rijden, gereden. We hadden ook voldoende mensen bij de verkeersleiding beschikbaar om goed en veilig die dienstregeling te rijden voor onze passagiers", zo zegt de woordvoerder.

Onvoldoende personeel

In de loop van de dag is Arriva gestopt met de lijn van Heerlen naar Maastricht-Randwyck. "Dit omdat door de staking er voor de avond onvoldoende personeel beschikbaar was om de treinen veilig te kunnen laten rijden."

Weekend

Zoals het er nu naar uitziet staken de CNV-leden vrijdag ook nog. "In het weekend gaan we in principe wel gewoon rijden. Vrijdagmiddag zal er duidelijkheid komen over de acties vanaf maandag. Het kan zijn dat we weer gaan staken, maar in welke vorm is nog niet bekend."

Roepen op om niet te staken

De staking van FNV is voor onbepaalde tijd. "Wij kunnen dus voorstellen dat er chauffeurs zeggen dit weekend, ik sluit mij aan bij mijn collega's die lid zijn van FNV en die wél staken. Daar gaan wij niet voor liggen, maar wij roepen niet op om te staken", zegt woordvoerder van CNV Kees de Vos.

Rijden

Ook is er begrip voor de chauffeurs en machinisten die wel gaan rijden. "De chauffeurs moeten toch loon inleveren op het moment dat ze staken, dus wij hebben begrip als ze ervoor kiezen om toch te gaan werken", zegt De Vos.

Lang lopend conflict

Ondanks de staking in het streekvervoer reden er donderdag in Limburg toch verschillende Arriva-treinen. Een groot deel van de chauffeurs van streekbussen en machinisten van regionale treinen heeft sinds woensdag het werk neergelegd. De reden voor de staking is een al langer lopend conflict met de werkgevers over werkdruk en lonen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!