Venlose buurman: 'Deze woningen hebben geen fundering'

© Omroep Venlo
Frans Rombouts, buurman van het ingestorte huis in de Bergstraat in Venlo, zegt dat hij al eerder heeft gewaarschuwd dat de huizen in zijn straat geen betonnen fundering hebben.
Daardoor zou het onverantwoord zijn om vlak naast de woningen te graven. Op het moment dat de woning instortte, werd er naast het pand gegraven.

Dommigheid

Rombouts is na de instorting zelf ook geëvacueerd, uit vrees voor instorting van zijn eigen huis. "Het pand is onbewoonbaar. Daarnaast was men vergeten de waterleiding af te sluiten, dus mijn huis heeft ook nog waterschade opgelopen. Dit hele verhaal is pure dommigheid van de ingenieurs," aldus een woedende buurman.

Geen signalen

De gemeente Venlo kan niet inhoudelijk reageren, omdat de zaak nog in onderzoek is. Zij laat weten dat er in het verleden met Rombouts gesprekken zijn gevoerd over de vernieuwingen in de wijk, maar gaat verder niet in op de details van die gesprekken. Woningcorporatie Woonwenz heeft eerder geen signalen over eventuele gebreken ontvangen. Of de fundering gestut had moeten worden, wordt nog onderzocht.

Naderend onheil

Twee maanden geleden startte het bouwrijp maken van de grond naast het ingestorte huis. Rombouts stelt dat hij de werklui toen wederom wees op het gebrek aan fundering. Donderdagochtend merkte de Venlonaar dat zijn deur moeilijker open ging, in zijn ogen een voorteken op het naderend onheil. "Er was bij de graafwerkzaamheden niks gestut. Nog niet met een bezemsteel, laat staan met ijzeren balken."
Rombouts wordt voorlopig ondergebracht in een hotel. Hij zegt dat hij niet verzekerd is voor de schade aan zijn woning.