Landbouwbelang krijgt steuntje in de rug van Maastricht

© Jean-Pierre Geusens
De krakers die het Maastrichtse Landbouwbelang hebben omgebouwd tot een culturele vrijplaats, hoeven zich geen zorgen meer te maken dat ze van de een op de andere dag weg moeten.
De Maastrichtse gemeenteraad nam dinsdagavond een voorstel aan van GroenLinks, waarin de partij voorstelde dat die culturele vrijplaats behouden moet blijven. Dat kan op de huidige plek, of eventueel ergens anders in de stad.

Cultuurkolonie

Het Landbouwbelang werd 15 jaar geleden gekraakt en is sindsdien uitgegroeid tot een alternatieve cultuurkolonie, waar verschillende kunstenaars en andere creatievelingen zijn neergestreken. Ook worden er verschillende evenementen gehouden, zoals tentoonstellingen en concerten.

Belvedère

Omdat het pand en het terrein onderdeel is van het Belvedèreplan, bestond het risico dat het Landbouwbelang ontruimd zou worden zodra een ontwikkelaar met het gebied aan de slag zou willen. Met het voorstel dat nu is aangenomen, is dat risico een stuk kleiner. De gemeente erkent nu dat het Landbouwbelang belangrijk is voor de stad, en belooft rekening te houden met de culturele broedplaats.
Een groep bewoners en supporters van het Landbouwbelang was met spandoeken naar de raadsvergadering gekomen, maar de spandoeken konden opgerold blijven.
De publieke tribune in de raadszaal van Maastricht tijdens de behandeling van het Landbouwbelang © Jean-Pierre Geusens