Geen politieke bemoeienis meer bij investeringen LEF

© iStock
Het Limburgs Parlement laat schoorvoetend de goedkeuring varen voor investeringen boven de 2,5 miljoen euro uit het Limburgs Energie Fonds (LEF).
Dat gebeurt onder druk van de Europese Investeringsbank (EIB). Die investeert voor 30 miljoen euro in het Energie Fonds, maar wil wel dat de politiek zich er niet meer rechtstreeks mee bemoeit.

Moeite

Onder meer de coalitiepartijen VVD en PvdA hadden daar grote moeite mee, omdat op andere beleidsterreinen de provinciale politiek wel om instemming wordt gevraagd bij leningen boven de 2,5 miljoen euro.

Grote doel

Maar volgens CDA-gedeputeerde Ger Koopmans zou het 'grote doel van de overgang naar duurzame energie belemmerd kunnen worden' als die grens voor het LEF gehandhaafd blijft. 'Want dan kan de EIB wel eens moeilijk gaan doen', zo was zijn boodschap.
Uiteindelijk ging het Limburgs Parlement daarom om en werd ook de eenheid binnen de coalitie hersteld.

Motie
Dat gebeurde door een motie aan te nemen waarin staat dat het Limburgs Parlement 'achteraf en meteen' wordt geïnformeerd als een lening boven de 2,5 miljoen euro wordt verstrekt. Ook wordt 1 keer per jaar een debat gevoerd over de besteding van het geld uit het LEF.
Alleen PVV en 50Plus stemden tegen de motie.

Duurzaamheid

Het LEF bestaat sinds 2013 en is bedoeld voor projecten op het gebied van duurzame energie, het hergebruik van producten en grondstoffen en de sanering van asbest. Het gaat hierbij om leningen, niet om subsidies.
In het fonds zit in totaal 90 miljoen euro: 60 miljoen van de provincie en 30 miljoen van de Europese Investeringsbank.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!