Europese erkenning voor Limburgse wijn

© iStock
Wijn uit Nederlands en Belgisch Limburg heeft voortaan een beschermde status. Het is voor het eerst dat de Europese Unie Nederlandse wijn opneemt in de lijst met producten met zogeheten beschermde oorsprongsbenaming (BOB).
Producten met dit keurmerk moeten in een bepaalde streek zijn gemaakt volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze.


Kanterkaas
Onder meer Kanterkaas, de aardappel Opperdoezer Ronde en Brabantse Wal Asperges staan al op de BOB-lijst. Nu mogen ook wijnmakers uit de Limburgse Maasvallei dit predicaat op hun labels zetten.

Blij

Harry Vorselen is erg blij met het predicaat dat voor twaalf druivenrassen geldt. De BOB garandeert een bepaalde kwaliteit en zorgt ook ervoor dat de wijnboeren duurzamer produceren. Vorselen verwacht dat de volgende oogst die gebotteld wordt volgend jaar in april en mei al het keurmerk mag dragen.

Snel Europese erkenning voor Limburgse wijnen

Trots

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) pleit al jaren voor deze erkenning en is "blij en trots dat het nu zover is''. Het is volgens haar niet alleen een erkenning van het Limburgse culturele en gastronomische erfgoed, maar ook een bescherming tegen concurrentie uit de rest van de wereld.

Bijzondere erkenning

"Via onze handelsverdragen verankeren wij deze oorsprongsbenaming waardoor deze wijnen niet zomaar door goedkope alternatieven uit de markt gedrukt kunnen worden. Deze erkenning is ook nog eens extra bijzonder omdat het de eerste keer is dat de EU een grensoverschrijdende oorsprongsbenaming toekent", zegt De Lange.