Dierenpartij wil verbod op komst nieuwe geitenhouderijen

© L1
Er moet acuut een verbod komen op de vestiging van nieuwe geitenhouderijen in Limburg. De Partij voor de Dieren in het Limburgs Parlement vraagt dat in een motie.
Directe aanleiding is het besluit van provinciale staten van Gelderland. Die besloot woensdag de tijdelijke stop op geitenhouderijen te verlengen tot 2021.

Brabant

De provincie Noord-Brabant kent al zo'n beleid. De Partij voor de Dieren is bang dat geitenhouders zich nu in Limburg gaan vestigen en wil daarom een direct verbod op nieuwe geitenhouderijen in onze provincie.

Definitief besluit

Dat verbod moet zo'n zes maanden gaan gelden. Tegen die tijd staat een definitief besluit over de toekomst van geitenhouderijen gepland.

Paniekvoetbal

CDA-gedeputeerde Hubert Mackus noemde de motie paniekvoetbal en een beetje voor de bühne. Want er is geen sprake van een forse toename van het aantal geitenhouders die afkomstig zijn uit Noord-Brabant en Gelderland. Bovendien wordt gewerkt aan nieuw beleid dat op draagvlak kan rekenen, aldus gedeputeerde Mackus.

Ziektes

Daarbij zullen er zeker beperkende maatregelen worden genomen, zo liet hij doorschemeren. Zoals een veilige afstand tot bewoning om ziektes bij mensen te voorkomen.

Parlement

Vrijdag stemt het Limburgs Parlement over de motie van de Partij voor de Dieren. Maar de kans is erg klein dat die wordt aangenomen.

Adhoc-beleid

Zo zegt de SP tegen te stemmen omdat ze vindt dat beleid zorgvuldig tot stand moet komen en niet via een motie. D66 noemde een 'adhoc-beleid om de sector op slot te zetten niet proportioneel'.