Sultan Berzel mogelijk ook onder invloed van captagon

Sultan Berzel in de afscheidsvideo.
Zelfmoordterrorist Sultan Berzel uit Maastricht was mogelijk ook onder invloed van de drug captagon in een van de zelfmoordvideo's die online zijn verschenen.
Dat zegt journalist Johan van de Beek, die onderzoek deed naar Limburgse jihadstrijders, in het L1-programma AvondGasten.

Slikkend

In één van de video's is te Berzel te zien naast een zelfmoordterrorist uit Roermond. "Hij trekt met zijn mond, hij maakt slikkende bewegingen", zegt Van de Beek, journalist van De Limburger. "Dat hebben we verschillende deskundigen voorgelegd en die zeiden dat het kan duiden op het gebruik van captagon."
Brunssum
Bij een drugslab in Brunssum dat in april werd opgerold zijn tienduizenden van dit soort captagon-pillen gevonden. Onderzocht wordt of deze pillen ook werden gemaakt voor het Midden-Oosten.

Lees ook: Drugslab Brunssum maakte ' jihadpillen'

Risico's

Volgens Van de Beek is het een populaire drug in het Midden-Oosten. "Het verlaagt de drempel om risico's te nemen en je bent bereid meer te doen. Meer dan je normaal zou doen", zegt hij. De drug wordt vaak in oorlogsgebied gebruikt om de strijd langer vol te kunnen houden.
Captagon is vaker gevonden bij de lichamen van omgekomen Jihad-strijders. De drug is sinds 1986 in Nederland verboden vanwege de verslavende werking.