Burgemeester Stein eist excuses na akkefietje gemeenteraad

Burgemeester Marion Leurs van Stein. © Roger Dohmen/MGL
De burgemeester van Stein heeft donderdagavond excuses geëist van een raadslid na een akkefietje in de gemeenteraad.
Marion Leurs-Mordang vond dat raadslid Harry Govers haar beledigd had. Govers weigerde excuses te maken.

Mond snoeren

Gesproken werd over plannen van een werkgroep uit de raad voor verbetering van de bestuurscultuur, zoals het benoemen van een onafhankelijke observator die commissie- en raadsvergaderingen gaat analyseren. Govers maakte duidelijk dat hij daar geen behoefte aan had en zich door niemand de mond wenste te laten snoeren. "Ik zal er een hele scène van maken in de raad", kondigde hij aan met een sneer naar Leurs, die het cultuurtraject als voorzitter van de raad leidt. "Anders moet u maar burgemeester in Turkije worden", zei Govers met een verwijzing naar de toenemende beperking van vrije meningsuiting in dat land.

Ongehoord

Leurs reageerde woedend. "Ik voel me echt beledigd en vind dit ongekend en ongehoord. U overschrijdt grenzen." Vrijwel alle fracties onderschreven dat en D66'er Frans van der Avert kondigde zelfs een motie aan om de raad zich over Govers' gedrag uit te laten spreken. "U doet maar wat u niet laten kunt", was zijn reactie. Maar excuses maakte hij niet.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!