Limburgs bedrijf gaat astronauten trainen

© iStock
BlueTea uit Ittervoort gaat Boeing helpen om astronauten te trainen. Het bedrijf gaat een virtual reality-programma ontwikkelen voor de astronauten die worden klaargestoomd voor een reis naar de ruimte.
Boeing werkt momenteel aan de CST-100 Starliner.

NASA

Dit ruimtevoertuig wordt samen met NASA ontwikkeld en moet astronauten en vracht naar het internationaal ruimtestation (ISS) gaan vervoeren. Door het programma van BlueTea kunnen de astronauten overal ter wereld trainen. De cockpit van het nieuwe ruimtevoertuig wordt door het bedrijf uit Ittervoort virtueel nagebouwd en is gekoppeld met de simulator in Houston.
Het is de tweede opdracht voor BlueTea van Boeing. Eerder maakte het al een programma om medewerkers van de vliegtuigbouwer te wijzen op gevaren in hangars.

Andere order

Maar de nieuwste opdracht is volgens Ruud Dullens van BlueTea van een andere order: "Astronauten kunnen thuis op de bank trainen. Door een VR-bril zitten ze als het ware in de cockpit van de Starliner. Ze kunnen zelfs knopjes bedienen. Ook kunnen ze collega’s zien zitten, die op dat moment duizenden kilometers verderop zijn."
Het trainingsprogramma moet eind dit jaar klaar zijn.