Android snapt voortaan ook Limburgs

© archieffoto
Gebruikers van een Android-toestel kunnen voortaan ook in het Limburgs typen.
Het nieuwe door Microsoft-ontwikkelde digitale toetsenbord waarin ook het Limburgs is verwerkt, is nu als testversie te downloaden.

Limburgs whatsappen

Het programma is mede ontwikkeld door de Universiteit Maastricht, taalprofessor Leonie Cornips en Dr. Yuri Michielsen-Tallmann. Niet alle dialecten staan al meteen in het programma, maar het kan wel nieuwe woorden en combinaties onthouden en geeft suggesties voor het volgende woord.

Drie kilometer

"Schrijven in Limburgs dialect valt niet mee", zegt Gino Morillo Morales, student assistent van professor Cornips. "De spellingregels zijn iedere drie kilometer anders en dat maakt geschreven communicatie vaak lastig. En omdat digitale communicatie veel belangrijker wordt, is het de bedoeling dat het Limburgs niet naar de achtergrond verdwijnt."

Diakritisch appen en facebooken

Hoe werkt het? Je download de app Swiftkey Beta in Google Play en selecteert Limburgs als taal. Bij elk Microsoft SwiftKey keyboard komt het Limburgs dan als taalkeuze voor. Tik je 'sto' in, dan geeft de app ‘stoon’als sugggestie. Tik je 'sj', dan voorspelt de app 'sjtaon.' Uiteindelijk is het de bedoeling dat het intikken van de vele diakritische tekens zoals ë, ò, é, äö, oë, oeë, àè, ieë, ieè, eë, ië, aeë, èë, èw, àèë, àèw, aoë geen probleem meer oplevert. Gebruikers kunnen snel blijven tikken.

Android

Vanaf september is de definitieve versie beschikbaar. Dan kunnen ook Apple-gebruikers het Limburgse toetsenbord installeren en gebruiken.