Scheuren tot 6 centimeter in reactorvat Tihange

© Flickr/Goya Bauwens/CC BY-NC 2.0
In België, Duitsland en Nederland is verontrust gereageerd op berichten over nog meer en grotere scheuren in de reactorvaten van de Belgische kerncentrales van Doel en Tihange.
Politieke partijen hebben Kamervragen gesteld over de veiligheid van de centrales.

Duizenden scheuren meer
De scheuren in de wanden van de reactoren zijn gemiddeld 10 procent groter en het zijn er duizenden meer dan tot nu toe werd gemeld. Dat heeft het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) ontdekt door een betere analysemethode toe te passen.

Dubbel zo groot
In Tihange, op 55 km van Maastricht, blijken sommige scheuren in de wand meer dan dubbel zo groot. In het bovenste deel van het reactorvat zitten scheuren die niet 4 maar 6 centimeter zijn. In Doel is de grootste nu gemeten scheur bovenin 4 centimeter, en onderin zelfs 9 centimeter.

Open kaart
De Vlaamse oppositiepartij Groen heeft verontrust gereageerd en eist dat FANC en Electrabel open kaart spelen. De partij wil dat beide centrales definitief worden gesloten als er ook maar een minimaal veiligheidsrisico bestaat.

Opstarten
Beide reactoren Doel 3 en Tihange 2 liggen stil. Het actiecomité Nucléaire Stop Kernenergie roept dat de kernreactoren nooit meer opgestart mogen worden. Eigenaar Electrabel wil de reactoren in juli weer opstarten, maar of dat nu nog lukt is onduidelijk.

Naar aanleiding van de scheuren wil GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren minister Henk Kamp (Economische Zaken) naar het vragenuur roepen over de gevaren voor Nederland.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!