Ongekend politiek tumult in Venlo na miljoenendebacle

De Venlose wethouders Tax (PvdA) en Van den Beucken (VVD) zijn woensdagavond opgestapt. De PvdA liep weg uit de de coalitie. Een ongekend politiek tumult in Venlo.
Vera Tax trad als eerste af tijdens het raadsdebat over het onvoorziene miljoenentekort waar de stad mee te kampen heeft. Nadat het college van B&W terugkwam van een schorsing van anderhalf uur, zei Tax: "Ik neem mijn verantwoordelijkheid".

Excuses
Haar collega Wim van den Beucken volgt later op de avond, na een aantal langdurige overlegrondes buiten de raadszaal. Hij bood zijn excuses aan voor de missers die gemaakt zijn in de Venlose gemeentelijke organisatie.

PvdA
Het aftreden van wethouder Tax was voor haar partij, de PvdA, aanleiding om uit de coalitie te stappen. Het politieke tumult is groot in Venlo, waar sinds de oorlog nog maar één keer eerder een wethouder om politieke redenen aftrad. De coalitie bestaat nu nog uit CDA, VVD en VenLokaal, met nog maar een zeer kleine meerderheid in de raad.

12 miljoen

Venlo kampt met een miljoenentekort van 12 miljoen euro op het sociale domein, terwijl er was gerekend op een gat van maar 4,3 miljoen. Vorige week bleek uit een verklaring van de gemeente dat het niet goed werken van systemen een van de redenen is van het grote tekort.

Opgelost

Tax verklaarde bij haar terugtreden: "Ik ben de bestuurder die de verantwoordelijkheid neemt voor de situatie van dit moment. Ik wil dat het opgelost gaat worden, maar dat kan niet voordat iemand die verantwoordelijkheid neemt. Ik maak mijzelf geen verwijt dat ik verkeerd heb gehandeld, want ik handelde op basis van onjuiste informatie."
Geen genoegen
Tijdens het spoeddebat namen de oppositiepartijen SP, Lokale Democraten en GroenLinks geen genoegen met de uitleg over de ontstane tekorten in de gemeente. Ze hoopten dat de verantwoordelijk wethouders zelf hun consequenties zouden trekken.

En bloc
D66 ging zelfs nog wat verder. Fractievoorzitter van D66 Frans Aerts riep het voltallige college van B en W op om en bloc op te stappen. Ook de coalitiepartijen zelf vinden dat de gemeente niet in control is. PvdA'er Erwin Boom: "Hoe kunnen wij als raad onze controlerende taak uitvoeren als we niet kunnen vertrouwen op de juistheid van gegevens?"