Burgemeester Lanaken sceptisch over wietplan

© Google Streetview
De burgemeester van Lanaken maakt zich nu al zorgen over het experiment met 'regeringswiet' dat het nieuwe kabinet in enkele Nederlandse gemeenten wil uitvoeren.
Dat meldt de VRT.

Voor de voeten wegmaaien

Zaterdagavond werd bekend dat zes tot tien gemeenten binnenkort een proef kunnen gaan houden met softdrugs die door de overheid zijn gekweekt, en via de overheid worden verhandeld. De bedoeling daarvan is om de onderwereld het gras voor de voeten weg te maaien.

De gemeente Heerlen knokt al jarenlang voor zo'n experiment om de drugsoverlast en de gevaren door illegale hennepteelt terug te dringen.
Maar het voorstel krijgt in Belgisch-Limburg de handen niet op elkaar.

Overlast

Burgemeester Marino Keulen van Lanaken noemt het plan 'geen goede zaak.' Tegen de VRT zegt hij "Het drugstoerisme was al voor een deel verdwenen door de wietpas... Maar We zitten héél dicht bij Maastricht, waar drugs nog steeds voor veel overlast en criminele activiteiten zorgen. Het is enerzijds niet goed voor het imago van de streek, anderzijds zitten we ook met veel zware cannabisgebruikers die vaak hun verslaving financieren met criminaliteit."
Zijn collega in Kalmthout, op de grens bij Breda, hoopt dat de Nederlandse regering het plan eerst bespreekt met Vlaanderen voordat het wordt uitgevoerd.