Inwoners Limburgse steden blijken minder gelukkig

De Markt in Sittard. © iStock
Limburgse steden scoren niet hoog in de Atlas voor Gemeenten op het gebied van geluk. In Sittard-Geleen ligt dit percentage het laagst. Al valt het allemaal best mee, want ruim 84 procent van de inwoners zegt gelukkig te zijn.
Dat concluderen de onderzoekers van de Atlas voor Gemeenten. Zij vergelijken de vijftig grootste gemeenten van Nederland jaarlijks op vijftig punten met elkaar. Dit jaar is het thema geluk.

Top drie

Ede is de gelukkigste stad van Nederland. In die gemeente zijn inwoners het gelukkigst. Op de voet gevolgd door Alphen aan den Rijn en Amstelveen. Uit de nieuwe Atlas die donderdag wordt gepubliceerd, blijkt dat inwoners van steden over het algemeen minder gelukkig zijn dan die van dorpen. Best opmerkelijk.

Lees ook: Wonen in Sittard-Geleen? Alleen Emmen is erger

Bodem

De Limburgse gemeenten doen het beduidend minder en zijn onderaan de lijst terug te vinden. Maastricht staat op een schamele 44ste plek, maar Heerlen (45) en Sittard-Geleen (46) scoren zo mogelijk nog slechter. Amsterdam en Rotterdam bungelen helemaal onderaan de lijst. Detail: het onderzoek is gehouden voordat Feyenoord landskampioen werd. Venlo is de enige Limburgse uitzondering. De Noord-Limburgse stad staat op een respectabele 20ste plaats.
Het betekent overigens niet dat iedereen in Sittard-Geleen ongelukkig is. Ruim 84 procent van de inwoners geeft aan gelukkig te zijn.

Steden vs dorpen

Inwoners van steden zijn over het algemeen minder gelukkig dan die van dorpen. Gemiddeld is 87 procent van de Nederlandse bevolking gelukkig. In steden ligt dat percentage op 85 en in niet-stedelijke gemeenten iets hoger: 89 procent.

(On)gelukkig

'Gelukkige gemeenten' zijn volgens de Atlas gemeenten met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat waar veel gezonde en werkende mensen wonen. 'Ongelukkige gemeenten' zijn over het algemeen gemeenten met relatief veel mensen die arbeidsongeschikt zijn of werkloos en inwoners die een migratieachtergrond hebben.