Mannen verbaasd over uitblijven uitnodiging Gold Race

Amstel Gold Race, editie 2016. © Jack Kochanowski
De mannelijke fractievoorzitters in het Limburgs Parlement vinden het vreemd dat alleen vrouwelijke statenleden zijn uitgenodigd voor de Amstel Gold Race voor vrouwen, op 16 april.
De uitnodiging is afkomstig van CDA-gedeputeerde Ger Koopmans.

Principekwestie

In het presidium - de vergadering van fractievoorzitters - bond de PVV de kat de bel aan. Fractievoorzitter Robert Housmans vond het ongepast en sprak van een principekwestie. Er zijn geen categorie A en B-statenleden. Statenlid is een ambt. Daarom moet er niet geselecteerd worden, zo zei hij.
Andere fracties vielen hem bij. Ook zij waren verwonderd over het 'opmerkelijke onderscheid'.

Bijzondere uitnodiging

Maar de drie vrouwelijke fractievoorzitters namen de zaak niet zo hoog op. CDA-fractievoorzitter Mariska Werrij vond het een leuke bijzondere uitnodiging. Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren noemde de uitnodiging wat ongelukkig geformuleerd. Maar het is bijzonder dat mannen zich gediscrimineerd voelen, zo zei zij.

Extra cachet

Met een knipoog stelde Carla Brugman van GroenLinks het zielig te vinden dat de mannen niet zijn uitgenodigd. Zelf vond ze het extra cachet geven dat niet alleen vrouwelijke statenleden maar ook vrouwelijke burgemeesters, raadsleden en vrouwen uit het bedrijfsleven zijn uitgenodigd voor de Amstel Gold Race voor vrouwen.

Koopmans

CDA-gedeputeerde Ger Koopmans zegt in een reactie bewust vrouwen te hebben uitgenodigd omdat het de eerste keer is dat dit groot wielerevenement wordt gehouden. "Maar we zullen kijken of er naast ruimte voor leuke vrouwen, ook nog plek is voor wat boze mannen", aldus Koopmans.

Het is voor het eerst in jaren dat er een vrouwenversie van de Amstel Gold Race wordt verreden. Begin deze eeuw gebeurde dat ook al een paar keer.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.