Belangstelling voor technisch onderwijs neemt toe

De belangstelling voor technisch onderwijs neemt toe. Basis- en middelbare scholen voeren steeds meer technieklessen in en ook het bedrijfsleven haakt bij concrete projecten aan.
Dit bleek tijdens de bijeenkomst Techniek=Toekomst, in het Trevianum in Sittard.

Tevreden over resultaten

Gedeputeerde Bert Kersten (PvdA, Onderwijs) sprak hier zijn tevredenheid uit over de voorlopige resultaten van het Techniekplan Limburg. Uit cijfers van de provincie blijkt dat in Noord- en Midden-Limburg het afgelopen jaar 16 procent meer leerlingen aan een technische studierichting begonnen.
Hij wees op de technieklessen in het basisonderwijs die worden gegeven door onder andere Mad Science, Natuur en Milieueducatie en het Spark Tech Lab in Weert.

Oog op toekomstige banen

Schoolbesturen, instellingen en bedrijfsleven zijn daar nauw bij betrokken. Dat geldt ook voor het voortgezet onderwijs en het MBO. "Arcus en Leeuwenborgh hebben bijvoorbeeld een nieuwe visie op het beroepsonderwijs geschreven, met het oog op toekomstige banen", zei Kersten.

Gezamelijk vakcentrum

Zo’n 80 bedrijven in de installatiebranche onderzoeken hoe ze met het onderwijs één gezamenlijk vakcentrum kunnen inrichten, voor regulier onderwijs, scholing van mensen die al werkzaam zijn in de sector en zij-instromers. Hierdoor kunnen scholieren al in een vroeg stadium werken met machines die ze later in hun werk ook tegenkomen.
Voor al deze projecten heeft de provincie subsidie gegeven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!