Snel Europese bescherming voor Limburgse wijnen

© Istock
Twee Limburgse wijnstreken maken grote kans op Europese bescherming.
Wijn uit de Maasvallei krijgt die Beschermde Oorsprongsbenaming waarschijnlijk als eerste, meldt RTL-Z. Die uit het Mergelland volgt mogelijk daarna.

Bezwaren

De aanvraag voor de Maas is nu in de eindfase. Alle lichten staan op groen, het enige wat nog roet in het eten kan gooien zijn bezwaren uit het buitenland maar die moeten voor maandag zijn ingediend. Daarmee wordt wijn uit de Maasvallei de eerste Nederlandse wijn met zo'n predicaat.

Grond en droogte

Het gebied waar de Maasvallei-wijn vandaan komt ligt ruwweg tussen Lanaken en Roermond. Wijnboer Harry Vorselen uit Thorn is een van de initiatiefnemers voor de aanvraag. "Het grind en de klei maken de grondsoort hier zo bijzonder. Daarnaast is dit gebied het droogste deel van Nederland en België. Dat maakt deze regio uniek", zegt hij tegen RTL.

Kaas

Europese erkenning is niet alleen een kwaliteitskeurmerk, het voorkomt ook dat er namaak-Maasvalleiwijn verkocht kan worden. Andere producten met zo'n Europese oorsprongsbescherming zijn Edammer en Goudse kaas, Parmaham en Gorgonzola.