Heerlen wil zich onderscheiden met 'urban' winterevenement

Een blik op Schunck Glaspaleis en de Pancratiuskerk in Heerlen. © Zwart Goud
De gemeente Heerlen trekt de komende vier jaar in totaal 400.000 euro uit voor een groot winterevenement in het stadscentrum.
Hoe dat evenement er moet gaan uitzien, is nog niet duidelijk.

'Geen doorsnee kerstmarkt-met-ijsbaan'

Evenementenorganisatoren met een goed idee kunnen dat insturen. Het moet in ieder geval geen doorsnee kerstmarkt-met-ijsbaan zijn, zegt wethouder Barry Braeken. "We willen een 'urban'-evenement. Dus het moet een beetje hip en wat rauwer en spannender zijn. Nu denkt iedereen wellicht dat we puur op de jeugd mikken, maar dat is niet zo. Het heeft weliswaar veel te maken met de jeugdcultuur van tegenwoordig, maar daarin zijn ook vaak ouderen geïnteresseerd."

Interesse

Diverse organisatoren hebben al aangegeven interesse te hebben. De gemeente wil binnen enkele weken beslissen wie de opdracht krijgt. Voor de editie van 2017 mag twee ton worden gespendeerd. De jaren erna wordt het subisidiebedrag afgebouwd en uiteindelijk moet de organisatie zelf de broek kunnen ophouden. De locatie is wel al duidelijk: het evenement moet in het stadshart gehouden worden bij de winkels en cafés. Het plein bij de schouwburg is daarom niet toegestaan.

Serious Request

In 2015 was Heerlen gastheer van Serious Request. Dat leverde tienduizenden bezoekers op. Afgelopen december wilde de gemeente al graag een kerstevenement, maar dat bleek toen financieel niet haalbaar.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.