NVWA hield vier Limburgse restaurants streng in het oog

© Istock
Vier restaurants in Limburg stonden tussen november 2015 en augustus vorig jaar onder verscherpt toezicht van de NVWA, de Nederlandse voedsel- en Warenautoriteit.
De zaken in Velden, Brunssum en twee keer in Maastricht staan op een lijst van 129 Nederlandse restaurants die in handen is van RTL Nieuws. Al die zaken kregen in die periode een boete voor zaken als slechte hygiëne of problemen met de voedselveiligheid.

Chinees

Opvallend is dat drie van de Limburgse restaurants een Chinese keuken hebben. De Chinese Muur in Velden, Mandarin in Brunssum en Wok Geusselt in Maastricht hebben verder gezelschap van grillroom Lezzet in Maastricht. De restaurants kwamen allemaal onder verscherpt toezicht omdat ze ook na meerdere inspecties door de NVWA hun zaken niet op orde hadden. Alle vier de zaken waren bij inspecties niet schoon genoeg. Ook werden etenswaren regelmatig niet koel genoeg bewaard.

Omkoping

Erg bont maakte de eigenaar van het Wokrestaurant onderin het Geusseltstadion in Maastricht. Dat bedrijf stond onder toezicht omdat het er niet schoon was. Toen de eigenaar daar voor een derde keer op werd aangesproken, probeerde hij de inspecteur van de NVWA om te kopen. Het bedrijf bleef daarop onder toezicht staan, en er volgde zelfs een voornemen tot sluiting. De zaak heeft inmiddels een nieuwe eigenaar, de vorige werd begin dit jaar failliet verklaard.

Oude bami

Bij de chinees in Brunssum constateerde de inspectiedienst eind 2015 onder meer dat de nasi en bami die aan het eind van de dag overbleef, de volgende dag nog werd verkocht. Bij deze zaak waren er bovendien problemen, omdat de eigenaars erg slecht Nederlands spraken.

Open zakken

Schoonmaken was ook het probleem bij de Chinese Muur in Velden. Ook werd het meel dat daar werd gebruikt, aanvankelijk in open zakken bewaard. Bij de Maastrichtse grillroom Lezzet was ook de hygiëne niet in orde, en de bewaartemperatuur van bederfelijke waar te hoog.