Zaak tegen 'hamster-moordenaar' lijkt te stranden

Foto ter illustratie. © iStock
Bijna vier jaar na de dood van een hamster in Voerendaal, lijkt de zaak tegen zijn vermeende moordenaar in de prullenbak te belanden. Justitie heeft simpelweg te weinig bewijs.
De 26-jarige Mimoun H. zou op 22 december 2014 brand hebben gesticht in het appartement van zijn ex-vriendin, aan het Kerkplein. Daarnaast zou hij de hamster van het meisje in de oven hebben gezet.


?

Jarenlange zaak

Mimoun zat een half jaar in voorarrest, voordat hij eind juli 2015 werd vrijgesproken voor zowel de brandstichting als het doden van de hamster. Justitie weigerde zich neer te leggen bij een vrijspraak en ging in hoger beroep. De zaak werd heropend en er werd nieuw onderzoek gedaan, onder meer naar telecomgegevens.


Wisselende verklaringen

Probleem voor justitie is het feit dat de ex-vriendin van Mimoun wisselende verklaringen heeft afgelegd. Daarnaast is niet bewezen dat de telefoon waarvan justitie zegt dat deze van Mimoun is, écht van hem is. Ook zijn er een hoop gegevens verdwenen uit de telefoon van de ex-vriendin, waardoor het creëren van een volledig beeld haast ondoenlijk werd.


Vrijspraak gevraagd

Doordat de aanvullende onderzoeken niets opleverden, heeft justitie in hoger beroep gevraagd om vrijspraak voor Mimoun. Dit tot tevredenheid van advocaat en rechtsfilosoof Hakan Külcü, die de man bijstaat. "Ik heb bij de rechtbank niet voor niets bepleit dat cliënt onmiddellijk vrijgesproken diende te worden."


Vreemd beroep

Külcü wist de rechtbank al eerder te overtuigen. "In grotere zaken heeft de rechtbank normaal veertien dagen de tijd om uitspraak te doen. De rechtbank heeft destijds onmiddellijk uitspraak gedaan en mijn cliënt vrijgesproken. Ik vond het dan ook vreemd dat het OM in hoger beroep was gegaan, terwijl het voor mij en kennelijk ook de rechtbank evident was dat er geen overtuigend bewijs is. Ik hoop dat het Hof mijn inzichten ook deelt."


Over twee weken doet het Hof in Den Bosch uitspraak.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!