Burgercomité dreigt met rechter over fusie Heerlen-Landgraaf

Landgraaf (links) en Heerlen vanuit de lucht gezien. © Foto's: Bing Maps
Het Burgercomité Zelfstandig Landgraaf spant een kort geding aan als het Limburgs Parlement afziet van het houden van een provinciaal referendum over een fusie van Heerlen en Landgraaf.
Dat zei Wiel Heinrichs van het Comité na afloop van een ledenvergadering van het CDA-Limburg in Weert. Heinrichs voerde daar het woord namens het CDA-Landgraaf. Maar tevens is hij lid van het Burgercomité.

Besluit

Donderdag moet het Limburgs Parlement een besluit nemen over een referendum. In de vergadering van fractievoorzitters werd onlangs geconstateerd dat de aanvraag van het Burgercomité voldoet aan de voorwaarden.
Audio: Wiel Heinrichs over fusie (1 juni 2017)
Maar de vraag is of het Limburgs Parlement die conclusie overneemt. Want er ligt ook een tegengesteld advies van de landsadvocaat.

Herindelingsprocedure

Volgens Heinrichs moet het Limburgs Parlement zich gewoon aan zijn eigen regels houden. Daar mogen we als burgers toch van uit gaan, zo zegt hij. Als het referendum doorgaat, wordt de herindelingsprocedure opgeschort.
Het CDA-Landgraaf trok tijdens de CDA-ledenvergadering haar motie in waarin werd gevraagd het fusiebesluit uit te stellen totdat een gedegen onderzoek naar het draagvlak onder de bevolking is gedaan.

Op de spits drijven

Dat gebeurde deels uit tactische overwegingen om de zaak niet op de spits te drijven. "Maar iedereen vond ook dat een herindeling altijd van onderop moet komen", concludeerde Heinrichs uit de vergadering. Hij heeft er ook 'alle vertrouwen in' dat de CDA-fractie in het Limburgs Parlement uiteindelijk nee zegt tegen de fusie. Maandag neemt de fractie daarover een besluit.

Moeilijke afweging

Woordvoerder Geert Frische sprak op de ledenvergadering van een 'moeilijke afweging'. "Draagvlak is voor ons in ieder geval ontzettend van belang", zo verklaarde hij.