Bijna jaar cel voor brandstichting in asielzoekerspand

Een foto van het in brand gestoken azc-pand in Maastricht. © Burgerraad Malberg
Een 29-jarige man moet tien maanden de cel in voor het in brand steken van een pand in Maastricht waarin asielzoekers zouden komen te wonen.
Het incident speelde zich mei vorig jaar af bij de azc-locatie aan de Taliënruwe, in de wijk Malberg. In de buurt was destijds veel verzet tegen de komst van een asielzoekerscentrum.

Molotovcocktails

De man gooide toen meerdere molotovcocktails naar binnen in het leegstaand pand dat in de nabije toekomst gebruikt ging worden voor de opvang van asielzoekers. Kort na de brandstichting kreeg de politie een melding dat iemand met brandwonden onder de douche stond. Dat bleek de verdachte te zijn.
De man zelf ontkent de brandstichting; hij beweert anderen te hebben willen tegenhouden, waardoor hij zelf in brand kwam te staan.

Ongeloofwaardig

De rechtbank gelooft niets van dat verhaal. Vooral vanwege getuigenverklaringen en zijn gedrag ná de brandstichting. De rechters menen dan ook de brandstichting bewezen is en dat de man het gebouw in brand wilde steken om de komst van asielzoekers te voorkomen.

Mensenlevens

De rechtbank veroordeelde de man tot anderhalf jaar cel waarvan acht maanden voorwaardelijk. Ook leggen de rechters hem een proeftijd van twee jaar op. De reden dat de straf niet hoger uitviel was het feit dat het pand leeg stond waardoor er geen mensenlevens in gevaar waren.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.