'Veiligheidsadviseurs VenloStormt stapten vorig jaar al op'

© Wil Hendricks
De twee veiligheidsadviseurs van VenloStormt zijn eind vorig jaar opgestapt, omdat zij vonden dat het sportevent te groot werd om de veiligheid te garanderen.
"Op een gegeven moment leek het economisch belang zwaarder te wegen dan het organiseren van een sportief en veilig evenement," aldus één van hen.

Gitte Leurs
Tijdens de hindernissenrun VenloStormt kwam begin juni de 29-jarige Gitte Leurs uit Buchten om het leven. De vrouw kwam niet meer boven toen ze van een zeven meter hoge glijbaan het water in ging en een andere deelnemer bovenop haar belandde.

Andere visie
Omroep Venlo sprak met de opgestapte veiligheidsadviseurs, die niet met naam genoemd willen worden. "We hadden een adviesfunctie richting bestuur. Wij hadden een andere visie, adviseerden om eerst te stabiliseren, vóór je kon gaan nadenken over uitbreiden en alles extremer maken", zegt de andere adviseur. "Het bestuur dacht daar anders over, maar wij wilden niet verantwoordelijk gehouden worden voor zaken die zouden gebeuren."

Geen nieuw bestuur
De twee mannen kwamen in januari 2014 bij VenloStormt terecht toen ze afstudeerden voor de studie integrale veiligheidskunde. Ze zijn allebei vanaf het begin betrokken geweest bij het evenement. Volgens hen zijn er na hun vertrek geen nieuwe veiligheidsadviseurs benoemd. Het bestuurslid Veiligheid stapte in augustus vorig jaar al op. De adviseurs kwamen daar achter tijdens een gesprek tegen het einde van het jaar. Er was volgens hen toen ook nog geen nieuw bestuurslid Veiligheid benoemd.

Politieonderzoek

De politie laat weten dat het politieonderzoek naar de omgekomen Gitte Leurs nog steeds loopt. De organisatie van Venlo Stormt wil niet reageren.