'Breng kalifaatkinderen terug naar Nederland'

Foto ter illustratie. © iStock
De vader wiens kinderen uit Maastricht door zijn ex-partner zijn ontvoerd naar het kalifaat, roept de Nederlandse overheid op om Nederlandse kalifaatkinderen terug te halen.
"De minister moet zich beseffen dat het om Nederlandse kinderen gaat, die hier niet om hebben gevraagd", laat hij aan EenVandaag weten.

Onmacht

De man, die anoniem wil blijven, zag en sprak zijn twee kinderen van 10 en 11 jaar oud drie jaar geleden voor het laatst. Hij voelt grote onmacht. "Je weet dat je kinderen ergens zijn. Je staat langs de zijlijn en je kunt alleen afwachten. Als je dat zelf overkomt, dan kun je er makkelijker mee omgaan dan je eigen kinderen. Ze moeten niet aan hen komen."

Onzeker

De vader is één van de tientallen Nederlandse ouders van wie de kinderen in (voormalig) IS-gebied leven. Voor hen is het onzeker hoe het met de kinderen gaat. "Het is onzeker waar onze kinderen zijn, hoe het met ze gaat en wat hun lot is. Daarom doen achterblijvers in Nederland een dwingend beroep op de nieuwe minister Ferdinand Grapperhaus."

Terug naar Nederland

Tot op de dag van vandaag haalt de Nederlandse overheid geen mensen op uit strijdgebieden. Als iemand terug wil naar Nederland, moet diegene zich eerst melden bij een Nederlands consulaat in Turkije, Irak, Jordanië of Libanon. En dat is volgens deskundigen erg lastig, vanwege gevechten.

Harde regels

De vader van de Maastrichtse kinderen vindt dat minderjarige kinderen niet de dupe mogen worden van de beslissingen van hun ouders en de harde regels van de Nederlandse overheid. "Je kan niet zomaar zeggen: 'De moeder heeft foute keuzes gemaakt, dus pech.' Dat kun je niet maken. Zij hebben niet gevraagd: 'Mama, neem mij mee naar Syrië.'"

Hulpvraag

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan EenVandaag weten 'af en toe' signalen te ontvangen van mensen die terug willen. Het ministerie helpt alleen als de vraag komt van de persoon zelf. Er moet dan via een DNA-test worden vastgesteld of het gaat om kinderen met een Nederlandse moeder of vader.
Minister Grapperhaus van Justitie wil niet op de kwestie reageren.